Penetrerande eller omslutande?

Bild

När det kommer till sex använder de flesta av oss standardord och standarduttryck, ofta utan att tänka på det. Uttryck som ”penetrerar”, ”han kommer in i mig”, ”han stöter”, ”han tränger in i mig”… vad har alla dessa uttryck gemensamt? De gör mannen till aktör, och kvinnan till mottagare. Mannen är den som gör, kvinnan är den som blir gjord med. Det är lätt att tänka att det är ju så det går till, att penisen faktiskt penetrerar vaginan, att det är fakta och inget vi kan göra något åt. Men. Jag tror att det handlar om synsätt. Vi är helt enkelt så vana att se det på det här sättet  att det är svårt att tänka om.

Det finns andra, nya uttryck, och att ändra vilka ord vi använder kan ändra hela vår bild av sexakten. Det finns en term som kallas för omslutande sex, vilket är samma sak som penetrerande sex. Vaginan omsluter penisen. Nu är det kvinnan som gör, och mannen som blir gjord med. Spännande, eller hur? Låt oss beskriva en sexakt med två olika sätt att använda orden, och se vad som händer…

  1. Han ligger över mig och för sakta in sin tunga i min mun. Jag känner hur han juckar lätt med höfterna och hur han blir hård genom tygerna som skiljer oss åt. Han säger: jag vill ha dig, älskling. Kläderna åker av fort och innan jag vet ordet av tränger han in i mig och stönar. Väl därinne stöter han hårt och djupt. Efter några minuter kommer han.
  2. Jag drar ner honom över mig och kysser honom långsamt. Min ben är brett särade och jag rör mig under honom. Jag vet att han kan känna min fuktiga värme genom tygerna och det gör honom hård. Jag viskar att jag vill ha honom. Kläderna åker av fort och innan han vet ordet av omsluter jag honom och stönar. Jag omsluter honom från toppen till roten och gungar honom längre och längre in. Jag ber honom hålla tillbaka så att vi kan komma tillsammans, och vi gör så efter en lång, skön stund.

Vi använder ord för att försöka spegla vår verklighet. När vi säger att ”han tränger in i mig” speglar det hur vi ser på sex, och hur vi fått lära oss att se på sex. Som något som mannen gör med kvinnan. Ordet tränger låter också i mina öron ganska aggressivt, som något som tränger sig på. Inte särskilt kärleksfullt. Det gör mannen till något påträngande, forcerande… är det en smickrande bild för mannen? Är det en bild som kvinnor attraheras av? Inte enligt mig i alla fall…

Att använda termer som omslutande sex handlar om att bli medveten om vad orden berättar om vårt sätt att tänka på sex, och på vilken roll vi själva har i sexakten. Själv vill jag vara medaktör, jag vill göra det tillsammans, jag vill omsluta och bli omsluten… Jag vill mötas. Jag vill inte bli penetrerad, eller trängd in i. Jag vill mötas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s